kvinde hører om kiropraktik

Hvad er kiropraktik?


Kiropraktik er en alternativ behandlingsform, der sigter mod at lindre smerter i bevægeapparatet. Kiropraktikere anvender manuelle teknikker til at manipulere led og muskler for at forbedre bevægeligheden og reducere smerter. Kiropraktik er ofte anvendt til at behandle smerter i ryggen, nakken og hovedet, men kan også bruges til at behandle andre led- og muskelsmerter.

Ordet ‘kiropraktik’ stammer oprindeligt fra græsk og betyder “behandling med hænderne”. Kiropraktik er en alternativ behandlingsform, der sigter mod at lindre smerter i bevægeapparatet. Kiropraktikere anvender manuelle teknikker til at manipulere led og muskler for at forbedre bevægeligheden og reducere smerter. Kiropraktik er ofte anvendt til at behandle smerter i ryggen, nakken og hovedet, men kan også bruges til at behandle andre led- og muskelsmerter. Behandlingen består af tryk, som er tilpasset den enkelte persons alder og fysik.

Kiropraktoren kan også give anvisninger og vejledning i øvelser og andre aktiviteter, der kan styrke og stabilisere kroppen, således at smerterne kan forebygges eller mindskes. Den kiropraktiske behandling har ét formål og det er at rette låste led i rygsøjlen, og derved optimere nervesystemets funktion. Ved at gøre dette vil kroppens systemer fungere mere optimalt hvorved smerter og andre symptomer forsvinder.

Det er ikke alle kiropraktikere der behandler alle patienter på samme måde. De fleste kiropraktikere vil dog først og fremmest undersøge patienten for at finde ud af, hvilken behandling der vil være den mest effektive for den enkelte patient. Derefter vil kiropraktikeren vælge den behandling, der vil have den største chance for at have den ønskede effekt.

Hvad er en kiropraktor?

En kiropraktor er en alternativ behandler, der behandler smerter i bevægeapparatet. Kiropraktoren anvender manuelle teknikker til at manipulere led og muskler for at forbedre bevægeligheden og reducere smerter. Kiropraktik er ofte anvendt til at behandle smerter i ryggen, nakken og hovedet, men kan også bruges til at behandle andre led- og muskelsmerter.

Alle kiropraktorer i klinikken har gennemført en 6-årig universitetsuddannelse på Odense Universitet. En kiropraktor er uddannet til at lave en undersøgelse for herefter at stille en diagnose eller henvise til ydere udredning. En kiropraktor kan behandle alle aldersgrupper, dog findes der enkelte tilstande, der kræver, at man først konsulterer sin egen læge. I Danmark er kiropraktor fagligt reguleret, og for at kunne praktisere skal man have en autorisation fra Sundhedsstyrelsen. Kiropraktoren er trænet i at finde og korrigere låste led via kiropraktisk behandling samt behandling af muskler og træningsinstruktion. Kiropraktoren kan også give anvisninger og vejledning i øvelser og andre aktiviteter, der kan styrke og stabilisere kroppen, således at smerterne kan forebygges eller mindskes.

Som hovedregel er kiropraktisk behandling ikke smertefuld. Nogle patienter fortæller om mindre ubehag efter de første par behandlinger. Dette ubehag forsvinder efter de første par behandlinger og skyldes fysiologiske ændringer i vævet. Det er dog helt normalt at have lette smerter i dagene efter behandlingen, da kroppen er i gang med at hele de skadede væv.

Der er ingen bivirkninger forbundet med kiropraktisk behandling, og den er generelt meget sikker. Kiropraktisk behandling er ikke egnet til alle, og der kan være enkelte tilstande, der kræver, at man først konsulterer sin egen læge.

Fordele ved en kiropraktisk behandling

Kiropraktisk behandling kan have mange fordele. Fordelene ved behandlingen afhænger af den enkelte persons alder, fysiske tilstand og symptomatologi. Kiropraktisk behandling kan have en positiv effekt på smerter i ryggen, nakken og hovedet. Behandlingen kan også reducere smerter i andre led og muskler. Kiropraktisk behandling kan forbedre bevægeligheden i led og muskler, og kan hjælpe kroppen til at hele skader på vævet. Behandlingen kan desuden styrke og stabilisere kroppen, således at smerterne kan forebygges eller mindskes.

En af de bedste virkninger er, at den kiropraktiske behandling, behandler årsagen til mange problemer i stedet for kun at behandle symptomerne. Når årsagen til problemet er behandlet, er der en større chance for, at problemet ikke vil komme igen. Desuden bevirker behandlingen forbedret holdning, genopretter normal bevægelighed og afslapper spændte muskler og led. Kiropraktik er smertebehandling uden brug af medicin eller kirurgi. Kiropraktik er en effektiv behandlingsform for mange patienter.