låsesystem

Omkodning af lås – det skal du vide


Ved omkodning af låsesystemer sikrer du, at gamle nøgler ikke længere fungerer. Låsen ændres, så en ny nøgle i stedet kan åbne denne. Det er smart ved eksempelvis flytning, eller hvis du løbende har skiftende lejere, håndværkere, ekskærester eller andet, som ikke længere skal have adgang. At få omkodet en lås er billigere end en udskiftning og kan i mange situationer være rigeligt, for fortsat at sikre boligen bedst muligt. 

Hvornår bør jeg omkode?

Vores hjem er med længder det sted, hvor størstedelen af vores værdigenstande opbevares. Mange af os frygter indbrud, hvorfor vi blandt andet er super gode til at forsikre os i Danmark. Mange genstande har dog en affektionsværdi som ikke kan erstattes af penge.

Netop for at sikre vores værdifulde genstande, familien og alt hvad vi holder af, kan der gøres flere aktive ting for at øge hjemmets sikkerhed. En ting er at få monteret ekstra sikkerhed som nye låse, men et billigere alternativ kan være en omkodning af de eksisterende, hvis de i forvejen er af nyere dato.

Ved at omkode din lås sikrer du dig, at personer med gamle nøgler ikke kan få adgang til boligen. Det kan være en god idé hvis det er en ældre bolig, eller en andelsbolig med mange tidligere beboere, viceværter, håndværkere og kærester som har haft adgang. Som udgangspunkt anbefales det som minimum at omkode låsen, når du selv flytter ind i en ny bolig. Netop omkodningen kan udføres af en låsesmed som Danlåse i København.


Det kan være en god idé at omkode låsen i flere situationer. Her kommet vores bud på et par af disse:

  • Du er netop flyttet ind
  • Dine nøgler er forsvundet eller stjålede
  • Du har haft mange lejere, AirBnB gæster eller andet i en periode
  • Du ønsker at have samme nøgler til flere låse
  • Nøglen er slidt 

Sidstnævnte slidte nøgle kan slide på låsen, hvilket i sidste ende kan betyde, at denne skal skiftes. For at undgå den unødige slid, kan du i stedet omkode din lås, hvorefter du får en ny originalnøgle som hverken slider på låsen eller risikerer at knække. I samme omgang kan det være passende at få gennemgået, om låsesystemet i sin helhed er sikket og tidssvarende.

Undgå et kæmpe nøglebundt – få en nøgle til alt

Ved at omkode dine låse, har du muligheden for at få en nøgle til alle dine låse. Det betyder eksempelvis at hoveddøren, kælderdøren, postkassen og porten kan låses op med samme nøgle. Sådan kan du undgå dagligdagens forvirring, ligesom det kan gøres lettere for eksempelvis børn at få adgang til forskellige områder.