Selvkørende biler er fremtiden


Selvkørende biler er ikke hører ikke længere fortiden til. Teknologien på området er i hastig vækst og stadig flere bilproducenter melder sig på banen i kampen om at producere den bedste selvkørende bil. Men hvornår kan vi egentlig forvente at se selvkørende biler på vejene?

Selvkørende bilers udvikling

 

Teknologien har ændret mange brancher og nu er turen kommet til bilbranchen. Den teknologiske udvikling, er i mange år blevet integreret ind i vores biler. Mange af bilens funktioner bliver styret af en lille computer som sidder i bilen. Dette har gjort at det har været muligt at optimere både bilens sikkerhed og bilens ydeevne. Selvkørende biler har i mange år været et fænomen man har set i både fremtidsfilm og litteratur.  Både Tesla og Google er langt fremme på området og testkører allerede nu biler med autopilot.

Dette er selvfølgelig en utrolig væsentlig udvikling, men hvornår kan vi egentlig forvente at selvkørende biler er en realitet på de danske veje? Vejdirektoratet forudsiger, at selvkørende biler først vil være fuldt integreret på de danske veje i 2065. På dette tidspunkt vil bilerne være helt og aldeles selvkørende.  Der er dog en del store skridt som skal tages før at vi kommer dertil.

 

…der er dog lidt vej igen

 

Man deler selvkørende biler ind i 5 niveauer. Niveau 0 er hvor mennesket udelukkende er i kontrol og styrer bilen. Niveau 5 dækker over biler som er 100% automatiseret og selvkørende. Fra 1-4 sker der en stigende automatisering, men hvor føreren helt eller delvist skal være klar til at overtage styring, ofte med kort varsel. Tesla er langt fremme i forhold til biler som er på niveau 3. Niveau 3 dækker over at føreren kan fjerne øjnene fra trafikken og eksempelvis læse avis eller tjekke telefonen. På dette niveau skal man dog fortsat være i stand til at overtage styringen af bilen.

Selvkørende biler på niveau 3 kan primært overtage styringen ved eksempelvis motorvejskørsel eller anden kørsel som ikke er så kompleks. Bilen vil så bede føreren tage styringen igen, når der det bliver nødvendigt at dreje af motorvejen. Selvkørende biler på niveau 3 forventes at blive klar til salg i løbet af 2018. Det forventes at det først vil være 2055 at alle biler i Danmark er niveau 3 eller derover. Der er derfor stadig nogle år, til at vi ikke længere skal diskutere hvem det er, som skal holde sig ædru og køre hjem fra julefrokosten.